:::: MENU ::::

Нашата история "Утре" е победител в конкурса "Звездите на Метро"

Нашата история "Утре" е победител в конкурса "Звездите на Метро"

  • авг 07 /2015
  • 0

Нашата история "Утре" е победител в конкурса "Звездите на Метро"! Разказът на нашата председателка- Цонка Тодорова беше толкова искрен и вълнуващ, че впечатли както хората, които гласуваха за нея, така и всички членове на журито. Ние, от Сдружение "Онкоболни и приятели" поздравяваме Цонито с нейния личен успех и й пожелаваме здраве, още много осъществени смели мечти, да продължава да генерира идеи в подкрепа на хората с онкологични заболявания и да преодолява с лекота трудностите по пътя си! Щастливи сме, че имаме такъв активен, амбициозен и всеодаен председател на сдружението! Цонка доказа, че трудностите в живота са само стимул за бъдещи битки.

Ето още веднъж и историята:
Нарисувай ми усмивка!
Здравейте, казвам се Цонка Тодорова и съм председател на сдружение с нестопанска цел „Онкоболни и приятели“ Бургас. Два пъти съм номинирана с рак на гърдата-1987г и друг вид 2009г. Научих се да живея с рака, да съм щастлива и да обичам, въпреки факта, че ТОЙ някъде в мен спи. Медиците се занимават с нашето физическо оцеляване. Лечението ни е дълго и тежко. Това е време в което оставаме сами, извън своите рутинни задължения, извън работата си и социалните контакти. Заспиваме и се събуждаме със страховете и болката си, с нашите объркани емоции с несигурноста за утрешния ден. В дългите дни и нощи насаме с рака, разбрах, че моята мисия е да работя в подкрепа, на другите като мен. Ние за съжаление сме много.
Нашето сдружение е лицензиран доставчик за предоставяне на социални услуги. Тук работи дневен център с безплатен пакет услуги за членовете ни. Дарен ни е апарат за лимфодренаж и за детоксикация след химио и лъчетерапия. Апаратът за лимфодренаж е единственият работещ на територията на Бургаска и Ямболска област. Психолог- специалист за работа с онкоболни води индивидуална и групова терапиия. Провеждаме арт терапия, арт ателиета. Имаме договор с МБАЛ „Дева Мария“ за безплатни консултации със специалисти кардиолози и съдови хирурзи, тъй като в тази област са най- честите усложнения след химио и лъчетерапия. Клуб по взаимопомощ е мястото където оказваме подкрепа, разбиране и помощ за справяне със стреса и мотивация за лечение. Предоставяме информация, йога практики, обучения и консултации. Нашата дейност ни превърна в необходим партньор и спътник в борбата с болеста. Сдружението ни наброява 200 души. Финансираме дейноста си по Европейски програми, дарения и добровалчество. Този модел на финансиране е несигурен и ни е трудно да работим. Участвахме в конкурса БЦНП, „Америка за България“ и Уникредит Булбанк, за най добър бизнес план за социално предприятие. Идеята е с реализираната печалба да издържаме дневния център. Бяхме отличени сред 86 организации и получихме голямата награда-12000лв, за най- социален бизнес план. В началото на април стартирахме нашата дейност за изработване на сувенири и кукли от текстил. Разкрихме 7 работни места за онкоболни с решение на ТЕЛК. Социалното ни предприятие се казва „Нарисувай ми усмивка“. Благодарение на ентусиазма, мотивацията и борбения дух на екипът ни, създадохме и изработихме невероятни кукли и сувенири, които са нашите послания, че има живот и след рака. Въпреки рака. На пук на рака. Прекрасните изделия са своеобразна емоционална терапия за работещите. През този месец ние участваме в инициативи на общината и нашите продукти предизвикват интерес. Голямата награда на МЕТРО, ще ни помогне да закупим материали и ще обезпечи заплатите на заетите в социалното ни предприятие за няколко месеца. Това ще ни даде сигурност и възможност да създадем още атрактивни модели и ще дари усмивки на работниците, на клиентите и на всички онкоболни, които имат животоутвърждаваща нужда от услугите на нашия дневен център.
Гласувайте за нас! Така ще нарисувате нашите усмивки, усмивките на много хора търсещи сили да продържат! Вашите гласове ще вдъхнат живот на нашите кукли и заедно ще бъдем по силни в битката за Утре! Благодарим ВИ!